Bestralingsmachine

Bestralingsmachine

Veel kankerpatiënten hebben radiotherapie nodig zijn of haar ziekte. Bestraling kan op verschillende manieren toegediend worden, namelijk inwendig en uitwendig. De uitwendige variant is de meest voorkomende vorm. De bestralingsmachine beweegt rond zodat de tumor langs alle kanten bestraald kan worden. Meestal krijg je zeven weken lang elke werkdag een bestraling. De dosis is te hoog om in één keer gegeven te worden. De hoeveelheid straling per dag bepaald.

Degene die bestraald wordt moet in dezelfde positie liggen onder de bestralingsmachine. Er worden kunststoffen masker gemaakt voor patiënten die tumoren in het hoofd, de hals, armen of benen hebben. Zo kan de patiënt makkelijk in dezelfde positie blijven liggen. Het wordt eerst warm gemaakt in een bad. Er worden voor andere tumors ook andere fixatiemethodes gebruikt, zoals vacuüm kussens. Wanneer het kunststof soepel is, wordt het aangebracht op het te bestralen lichaamsdeel. Het masker zal niet aan de huid kleven en is daardoor altijd makkelijk verwijderbaar. Wanneer een patiënt last heeft van claustrofobie kan hij of zij dit melden zodat er rekening mee gehouden kan houden. Voordat de bestralingen beginnen, worden er markeringen aangebracht. De arts weet dan zeker dat de patiënt elke keer op dezelfde plaats bestraald wordt.

Röntgenfoto's

De arts zal een scan maken met zeer gedetailleerde röntgenfoto's van het lichaam. Zo kan de dosis van de bestraling berekend werd. Er worden ook PET- en MRI-scans gemaakt van de tumor om de behandeling nog beter te optimaliseren. De gegevens van de scans worden uitgevoerd in een planning computer. De radiotherapeut kan zo het bestralingsgebied belijnen. Zo worden de omliggende gezonde organen zo min mogelijk bestraald. Samen amen met de stralingsfysicus zal berekend worden hoe de bestraling het beste gegeven kan worden. De bestraling komt vanuit een machine buiten het lichaam. Dit gebeurt alleen bij uitwendige radiotherapie. De bestralingsmachine staat afgezonderd zodat de straling geen andere mensen kan raken. De straling zelf is onzichtbaar. Op het moment zelf voel je ze niet en wordt de behandeling als pijnloos ervaren. Een behandeling duurt gemiddeld 15 minuten, maar kan voor bepaalde behandelingen langer zijn.

Cryo Apparatuur

Er zijn diverse types cryo apparatuur om cryolipolyse behandelingen uit te voeren. Door gebruik te maken van gespecialiseerde apparatuur zijn er verschillende mogelijkheden voor eventuele behandelingen. Een cryo apparatuur werkt door middel van een natuurlijk proces van vetverbranding. Doordat er een nauwkeurige afkoeling van de bovenliggende huidlaag wordt toegepast kan vet definitief verdwijnen. Door middel van het plaatselijk aanbrengen van pads worden vetcellen gedurende 35 tot 60 minuten afgekoeld. Het omringende weefsel wordt niet beschadigd. Een pad kan bijvoorbeeld de buik, maag en flanken bedekken. Er wordt direct contact gemaakt met de huid door het koelelement aan de binnenzijde van de pad. Er wordt geen isolatielaag toegepast door gebruik te maken van stof of een gelpad. De vloeistof stroomt met een constante temperatuur van -5 of 0 °C door het koelelement en wordt afgekoeld, gemonitord en gecontroleerd door een ingenieus systeem. Cryolipolyse is een veilige manier om vet te verwijderen op een zeer effectieve manier.

De werking van koud en warm

Een cryo apparaat heeft een koude- en warmte werking, De meeste cryo apparatuur maakt gebruik maakt van warmtetherapie en koudetherapie. Het is mogelijk om plaatselijk vet te verminderen. De huid wordt verstevigd en glad gemaakt. Deze behandeling is veilig en effectief. Je verliest vet waarbij het bevriezen van de huid is uitgesloten. En dit is toch fantastisch? Op deze manier verlies jij het vet waar jij al lange tijd zo’n hekel aan had. Mocht dit wat voor jou zijn, neem dan contact op met een expert. Zo’n expert kan jou ook al meteen meer informatie geven zodat jij precies weet waar je aan toe bent. Tevens is het aan te raden om nog meer informatie op te zoeken op het internet. Je bent dan goed voorbereid en weet precies wat je kunt verwachten.

Vond jij dit een leuk artikel? Kijk dan eens verder op onze website, we hebben namelijk nog veel meer leerzame artikelen voor jou!

MEER ARTIKELEN

Röntgenapparaten

Gezonde voeding en sporten

MEER ARTIKELEN

De voordelen van goed water!
Gezondheid
Renelobbe

De voordelen van goed water!

Water is essentieel voor het leven op aarde. We gebruiken het voor allerlei dagelijkse taken, van het hydrateren van ons lichaam tot het schoonmaken van

lees meer »